Göteborgs Internationella Filmfestival – Facing Genocide – Khieu Samphan and Pol Pot

I svenska skolar läggs det timmar  i undervisning på Första och Andra Världskriget men vi blundar helt för de stora folkmord som skett i andra delar av världen. Den fantastiskt gripande dokumentären Facing Genocide ger oss i alla fall en historisk bild av folkmorden under de Röda Khmerernas styre i Kambodja mellan 1975 och 1979. En femtedel av Kambodjas befolkning dog då i svält, avrättningar och tortyr.

Facing Genocide är en dokumentär som handlar om Khieu Samphan som var det officiella ansiktet utåt för de Röda Khemererna. Den kände Pol Pot som var ledaren för styret och anses vara en av de största massmördarna genom tiderna är sedan länge död, medan Samphan tills väldigt nyligen lever ett vanligt ”svenssonliv” i Kambodja.

Av nån anledning så är det först 2007  han ställdes inför rätta och då tog det svenska filmteamet tillfället i akt för att göra denna dokumentär. Under hela dokumentären förnekar Samphan att han visste nåt om all tortyr och massavrättningar som skedde i landet trots att han i samma andetag hävdar att han ser upp till Pol Pot och följde honom som en skugga.

Rättegångerna mot Samphan har i skrivande stund inte påbörjats då hans advokat, som även försvarat andra krigsförbrytare som t ex Saddam Hussein, förhalar rättegången hela tiden.

Andra fakta som framkom i filmen är att Kambodja är världens genom tiderna mest bombade land. Det har fallit fler bomber på Kambodja än alliansen bombade under hela Andra Världskriget. Men det var inte de Röda Khmererna som låg bakom bombandet utan det var USA som bombade landet för att de ansåg att det var nordvietnameser som gömde sig där.

Som så ofta förr när onda makter tar över ett land så kan man ”tacka” USA för det även i detta fallet. Vi på Nöjesredaktionen avskyr USAs imperialism och spottar på den!

Detta är den bästa dokumentär som gjorts sedan krigsdokumentären The Fog of War och är inget för känsliga personer.

Betyg: 9,0

Sista föreställningen går på Bergakungen på onsdag 3/2 kl 10.00

Annonser

3 responses to “Göteborgs Internationella Filmfestival – Facing Genocide – Khieu Samphan and Pol Pot

  1. Hmm..Den skall jag minsann ta och se

  2. Too late! :)

  3. Den får premiär på bio senare i år..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s