Årets Kock 2008

Då var han korad – årets kock 2008!

* Ska ni se finalen i tv så vill jag förvarna att inlägget innehåller spoilers *

.

.

Tom Sjöstedt, 32 år, från Stockholm blev årets kock efter en finalen emot fem andra i Stockholms stadshus. Tom jobbar på cateringfirman Pontus i Stockholm så tyvärr lär inte testpatrullen få möjligheten att betygsätta årets kock.

Vi på Göteborgs Restaurangguide tycker att det är fullständigt galet att tävla i matlagning. Det skulle vara som att sätta ihop ett gäng olika akvarellkonstnärer och säga till dem, ”ni ska måla ett stilleben på ros och en träsko”, utan att ta hänsyn till deras specialiteter och bakgrund, och tro att man får det bästa resultatet.

En sann konstnär jobbar efter inspiration inifrån då konstnärlig talang inte kan påtvingas genom befallning.

Visst, visa mig ditt kylskåp så ska jag nog kunna göra nåt intressant till middag för dig, men förvänta dig inget mästerligt. Av samma anledning så kommer undertecknad aldrig att ställa upp för att tävla i årets kock, denna pseudo-tävling och publikfriare snarare än en mätning av genuin konstnärlighet.

Men låt mig nu fresta dig med Tom Sjöstedts vinnarrätt:

Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscremé. Serverat med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör. 

Jag är ingen fan av sylta men krispig oxfilé låter inte helt fel. Men murklor med citronsyrade grönsaker låter som en mycket konstig kreation.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s